28 Şubat 2010 Pazar

Annem için doğumgünü pastası



Haftaiçi erken kalkmaya alıştığımdan, haftasonları sabah pek uyuyamıyorum. Kahvaltıdan önce, biraz kitap okudum, sonra pastayı yapmaya kaldığım yerden devam ettim.

1 mart Annem'in doğumgünü, işten gelip yapmak biraz zor olacağından hafta sonu pastasını yapmak istedim. Annem meraklandığından pek süpriz bir tarafı kalmadı ama olsun, biraz şımartmak fena olmazdı Annem'i :)

Hem dinlenmiş, hemde soğumuş olacağından keki akşamdan yapmıştım.

Keki İçin;



  • 4 yumurta

  • 1 su bardağı şeker

  • Yarım su bardağı su

  • Yarım su bardağı sıvı yağ

  • 2 adet rendelenmiş havuç

  • 1 paket vanilya ve kabartma tozu

  • 30 gr kadar kakao

  • Alabildiği kadar un

Muhallebisi İçin;



  • 4 kahve fincanı toz şeker

  • 1,5 kahve fincanı un

  • 1,5 kahve fincanı nişansta unu

  • 1 paket vanilya

Arasına ve üzeri için; 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 adet muz, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 yemek kaşığı hindistan cevizi


Bir kaba yumurtaları kırıp, şekeri ilave ediyoruz. Krema kıvamına gelip, köpürünceye kadar çırpıyoruz. Sıvıyağ ve suyu ilave edip, rendelenmiş havuçları da ekledikten sonra kaşık yardımı ile karıştırıyoruz. Kakao vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip bu şekilde de karıştırdıktan sonra, göz kararı un ekliyoruz. Önce margarin daha sonra un serpdiğimiz tepsiye döküyoruz.


Önce 250 derece fırına veriyoruz. Kek kabarmaya başladığında ısısını 200 dereceye düşürerek pişmesine devam ediyorsunuz. Kek piştikten sonra üzerini bir örtü ile örtüp soğumaya bırakıyoruz.


Püf noktası; yumurtalar oda sıcaklığıda olması, kekin kıvamının katı değil, akıcı bir kıvamda olmasıdır.





Bir örtünün üzerine aldığımız keki ip yardımıyla sağa sola ve kendimize doğru çekerek ikiye ayırıyoruz. Un, vanilya, şeker, nişasta unu ve sütü bir tencereye koyarak altını yakmadan önce 2-3 dakika kadar karıştırıyoruz, daha sonra kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Ne kadar karıştırsakta ister istemez biraz topaklanıyor. Bunun için göz göz olup hazır olan muhallebiyi el mikseri yardımıyla çırptığınızda pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.

İkiye böldüğümüz kekin ilk katının üstüne tarçını serptikten sonra muhallebinin yarısını dökerek ıslanmış bir kaşık yardımıyla üzerine yayıyoruz. Daha sonra dilimlenmiş muzu dizerek yarım bardak dövülmüş cevizi üzerine döküyoruz. Fakat bunları yaparken hızlı olmamız gerekiyor, çünkü muhallebinin içinde nişasta unu olduğundan hızla katılaşabiliyor.

İkinci katı olan kek ile üzerini kapatıp, kalan muhallebiyi üzerine dökerek bu şekilde yüzeyini kapatıyoruz. Daha sonra hindistan cevizi ve kalan yarım bardak ceviz ile süsleyerek, dinlenmesi için 1,5-2 saat bekletiyoruz.


Afiyet olsun...

5 yorum:

  1. babamdan tam not aldım :))))

    YanıtlaSil
  2. Canım tek kelimeyle nefis gözüküyor anneciğinin ellerinden öperim doğum günü kutlu olsun, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Annem; "teşekkür ederizz" ;)

    YanıtlaSil
  4. canım eline sağlık süper görünüyor...

    pınar

    YanıtlaSil
  5. teşekkür ederim, pınarcım :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate