6 Haziran 2010 Pazar

Kayısılı Etimek Tatlısı


Yaz geldi, sıkıcı, bunaltıcı sıcaklar derken bugün yaz yağmuru ile serinleyen bir hafta sonu... Ama ben yazın kavrulmaktansa böyle yağmurlu havaları sevenlerdenimm.

Geçen hafta yaptığım ama ancak fırsat bulup paylaştığım, etimek tatlısı olarak yapılmış sonra kayısı marmelatı ile süslenmiş hafif bir süt tatlısı tarifini veriyorum.

Muhallebisi için;
1 lt süt,
1,5 kahve fincanı nişasta unu,
1,5 kahve fincanı un,
4 kahve fincanı şeker,
1 paket vanilya

1,5 paket etimek,

Şerbeti için;
3 su bardağı su, 2 su bardağı şeker

1 kg kadar kayısı, su, nişasta, şeker (malesef marmelat göz kararı yapıldığı için pek ölçüsünü veremiyorum)

şerbeti için su ve şekeri kaynatıyoruz. Büyük dikdörtgen borcama etimekleri diziyoruz. üzerine şerbeti dökerek soğumaya bırakıyoruz. Diğer tarafta muhallebisi için malzemeleri bir kaba alıp biraz karıştırıyoruz. Kısık ateşte koyulaşıncaya dek karıştırmaya devam ediyoruz. Göz göz olup kaynayınca biraz topaklanma olacağından el blendırı ile çırpıyoruz. Muhallebiyi şerbeti dökülmüş ve soğumuş olan etimeklerin üzerine döküyoruz. Bu şekilde de soğumaya devam ederken, marmelatı hazırlıyoruz.

Aslında bu şekilde marmelatlı ilk kez yapıyorum. Annemin reçel yapmak için aldığı kayısılardan artmıştı. Bir de böylesini deneyelim dedim, bu yüzden pek ölçüsü olmadı marmelatın. Çekirdeleri çıkarılmış, kayısıyı, suyu ve şekerini ekleyip kaynayıp pişmesini bekliyoruz. Kaynayan kayısıyı el blendırı ile marmelat haline getiriyoruz. Nişasta ununu koyunca fazla topaklanacağından biraz soğumaya bırakıyoruz.

Soğuyan marmelata nişasta ununu ekleyip gene kaynatıyoruz ve el blendırından da geçirdikten sonra, sonunda soğumuş olan etimek ve muhallebi ikilisinim üzerini kapatacak şekilde döküyoruz. İsterseniz kayısı yerine çilek, şeftali gibi meyvelerle de deneyebilir, hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Veya hazır meyve sularından da bu şekilde marmelat yapabilirsiniz. Kolay ama biraz uzun yapılışı umarım, açıklayıcı olmuştur tarif :)

Sıcak yaz günlerinde seviyorum bu tatlıyı, umarım beğenirsiniz sizde :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate